Skip to main content

Стажант

Илия Курто Пелле

Бакалавърска степен по класически езици и антична култура, Принстънски университет

Период на стажа: 01 юни - 31 юли 2020

Имах невероятната възможност в продължение на два месеца да стажувам в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Сред основните ми задачи беше изготвянето на преглед на литературата по темата за китайското влияние в Централна и Източна Европа, проучване на корупционни скандали от последните 3 години в Италия в секторите на инфраструктурата, търговията с лекарства и търговията с горива, както и сравняване на официалните уебсайтове и моделите на гласуване на българските евродепутати при ключови решения на ЕП с позициите им във връзка с авторитарното управление в Китай и Русия, изразени в интервюта, статии и речи.

Стажът ми даде възможност да науча изключително полезни неща от невероятно отдадените на работата си експерти от Икономическата програма. Въпреки че работех дистанционно заради пандемията, директорът на програмата Руслан Стефанов и наставникът ми Мартин Владимиров направиха всичко възможно да ме предразположат и да ме информират подробно за всяка задача, която ми поставяха. Надявам се знанията, които придобих в Центъра относно завладяването на държавата, корупцията и чуждото влияние, да са полезни в обучението ми и в бъдещата ми академична кариера. Имах късмета да работя в международен екип с хора от цял свят, всеки от които беше с различна специалност. Да си сътруднича с тях беше забавно, вълнуващо и полезно. Искам да изразя благодарността си към екипа за цялата информация и съвети, които ми дадоха, и за това, че ми позволиха да се включа в тяхната работа през трудната 2020 г. Бих препоръчал на всеки с дори минимален интерес към политиката, международните отношения и икономиката да обърне внимание на възможността за стаж в Центъра, тъй като това би му помогнало да придобие безценен опит.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да осигури услуги, за персонализира съобщения и за статистика. При навигация в този сайт вие приемате използването на бисквитки. Научете повече за бисквитките.