Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Руското икономическо влияние в Западните Балкани

Западните Балкани са се превърнали в един от регионите, в които Русия се опитва да засили присъствието си през последното десетилетие. В опита си да подобри разбирането относно ефекта от взаимодействието между съществуващите управленски дефицити и капиталовите потоци към региона от страни с авторитарен режим, Центърът за изследване на демокрацията подготви оценка на руското икономическо присъствие в Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Противодействие на корупцията в частния сектор
Проблемът частна корупция е сравнително нов за корупционните изследвания, тъй като по принцип се приема, че корупцията преди всичко касае държавното управление и начина на употреба и злоупотреба с публичната власт, като в този смисъл не се отнася за частния сектор. Резултатите от първото за България систематично проучване на частната корупция, проведено от Центъра за изследване на демокрацията, показват, че в частния сектор се наблюдават явления и практики, които са до голяма степен подобни на общата корупционна среда в страната. още »

 
Институционалният отговор на незаконния пазар на тютюневи изделия: граници на възможностите за противодействие
Търговията с незаконни тютюневи изделия е източник на сериозни загуби в държавните бюджети на много страни. В България традиционно високите нива на употреба на незаконни цигари е довела до загуби в размер на 4,83 млрд. лева от неплатени ДДС и акцизи. Въпреки това, след 2014 г., съвместните усилия на полицията и контролните органи доведоха до сериозно намаление на дела на незаконния пазар. още »

 
Руското влияние и завладяването на медиите в страните от Черноморския регион
През последните години се наблюдава нарастване на руското икономическо влияние и активизиране на медийната пропаганда в страните от Централна и Източна Европа. Центърът за изследване на демокрацията анализира тези проблеми, като проучва връзките между икономическото присъствие на Русия и собствеността върху определени медии. Първоначалните резултати от анализа показват редица прилики и разлики между страните от Централна и Източна Европа по отношение на инструментите за разпространение на съдържание и политически послания, които Русия използва чрез медии, контролирани от нейни граждани или фирми. още »

 
Противодействие на руския икономически отпечатък в Западните Балкани
Европейският фонд за демокрация (EED), в сътрудничество с Центъра за международно частно предприемачество (CIPE) и Центъра за изследване на демокрацията, бе домакин на дискусия на тема Противодействие на руския икономически отпечатък на Западните Балкани. Събитието бе открито от Йежи Помяновски, изпълнителен директор на Европейския фонд за демокрация. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Международната конкурентоспособност на България 2017 г.

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

През 2016 г. в друг доклад на Центъра за изследване на демокрацията се казваше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки рушвет.

Корупцията в България е ендемична, Журнал дю диманш, 1 януари 2018 г.


 

 
     ЦИТАТ
 

"Никой (в България) не разследва политическата корупция, бивши политици в затвора няма", коментира Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията. "Достигнали сме етап на държавна корупция, който наричаме "завладяване на държавата".

В доклад на Центъра е представена потресаваща картина за размерите на корупцията, обхващаща от обществените върхове до обикновените граждани. Повече от един на всеки петима души или общо 1,3 милиона граждани са участвали в корупционни сделки като даване или получаване на подкуп, но през 2015 г. има едва седемдесет и две приключени дела за корупция."

Облаци от корупция са надвиснали над България, докато поема председателството на ЕС, Гардиън, 28 декември 2017 г.

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ
   
 
pornload.cc