Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Европейската преспектива за Западните Балкани

През 2018 г. Европейският съюз, НАТО и страните от Западните Балкани имат уникалния шанс да възродят Евроатлантическата перспектива пред региона. Европейската комисия с основание поставя въпросите за върховенството на закона и сигурността, включително хибридните заплахи, на челно място в новата си Стратегия за разширяването. Присъединяването на Черна гора към НАТО и разкриването на нови възможности за присъединяване към ЕС пред Сърбия и Черна гора са ясен знак за политическа ангажираност към Западните Балкани. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Предизвикателства пред бъдещето на демократизацията и декарбонизацията на електроенергията в България
България, а и цяла Европа, е изправена на енергиен кръстопът. Поетият ангажимент на европейските лидери за постигане на 32 % дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния сектор до 2030 г. поставя пред сериозно изпитание българската енергийна политика. още »

 
Управленски практики в прехода към нисковъглеродно бъдеще
Европа е на кръстопът в прехода си към устойчива енергийна система, която да отговаря на предизвикателства, свързани с изменението на климата, високите нива на замърсяване и заплахите за енергийната сигурност. още »

 
Международната конкурентоспособност на България 2018 г.
Според Годишника на световната конкурентоспособност 2018 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария) българската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести. През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение с шест позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г. още »

 
Демокрация, която дава резултати: десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани
От началото на века до сега Западните Балкани отбелязват устойчив напредък по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Основен фактор за това са споделените усилия за обществени реформи на гражданското общество в региона, местните политици с реформаторска нагласа и външнополитическата подкрепа. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Международната конкурентоспособност на България 2018 г.

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

„Трябва да има помирение между страните от Западните Балкани“. Това каза ръководителят на генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ на Европейската Комисия Кристиан Даниелсон по време на международна конференция на тема „Демокрация, която дава резултати – реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“. „Важен елемент, който трябва да вземем предвид е, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е политически избор от тяхна страна да използват възможността, която вече е създадена. Става въпрос за съществени промени, свързани с борбата с корупцията в тези държави, зачитането на върховенството на закона и други“.

Кристиан Даниелсон, ЕК: Трябва да има помирение между страните от Западните Балкани, Агенция „Фокус“, 16 май 2018 г.

 

 
     ЦИТАТ
 

„Република Македония няма друга алтернатива, освен интеграция в ЕС и НАТО. Интеграцията в двата съюза се подкрепя от над 75 % от гражданите. Ние споделяме едни и същи ценности. По време на миграционната криза в ЕС и в хода на редица мисии на НАТО от 2002 г. досега ние доказахме, че Македония е партньор, на който може да се разчита. Амбицията ни е през 2018 г. да получим покана за присъединяване към НАТО и да открием  преговорите за присъединяване към ЕС. Готови сме за това и в политически, и в институционален план.“

Зоран Заев, министър-председател на Република Македония по време на международната конференция „Демокрация, която дава резултати: десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“, София, 16 май 2018 г.

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ
   
 
pornload.cc