Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Руското икономическо влияние в Западните Балкани

Западните Балкани са се превърнали в един от регионите, в които Русия се опитва да засили присъствието си през последното десетилетие. В опита си да подобри разбирането относно ефекта от взаимодействието между съществуващите управленски дефицити и капиталовите потоци към региона от страни с авторитарен режим, Центърът за изследване на демокрацията подготви оценка на руското икономическо присъствие в Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Чуждото вмешателство в Западните Балкани: предотвратяване на икономическата уязвимост
Центърът за изследване на демокрацията взе участие в брийфинг на Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа на американския Конгрес, известна като Хелзинкската комисия, във Вашингтон. Участниците в брийфинга изтъкнаха, че неблагоприятното влияние върху Западните Балкани на чужди държави, най-вече Русия, предизвиква нарастващо безпокойство. още »

 
Свободно движение в ЕС – правата на еднополови двойки с официално признат брак или съжителство
Хомофобията и неравноправното третиране на ЛГБТИ хората все още са широко разпространени в Европейския съюз. Макар че в някои страни членки третирането на представителите на тази група да е по-добро от други, пълно равенство не е постигнато никъде в ЕС. България е една от страните, в които ситуацията е най-неблагоприятна. още »

 
Американската антитерористична политика при Буш, Обама и Тръмп
Американската антитерористичната политика все още е в процес на формиране от администрацията на президента Тръмп, но са налице индикации, че курсът ѝ няма да се промени особено в сравнение с политиката на Буш и Обама. още »

 
Пострадалите от престъпления – нови тенденции в идентифицирането, оценката на нуждите и насочването в България и в ЕС
Въпреки транспонирането на европейските норми в областта на защитата на пострадалите от престъпления, България все още изпитва значителни трудности да им осигури адекватно подпомагане и участие в наказателния процес. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Международната конкурентоспособност на България 2017 г.

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

През 2016 г. в друг доклад на Центъра за изследване на демокрацията се казваше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки рушвет.

Корупцията в България е ендемична, Журнал дю диманш, 1 януари 2018 г.


 

 
     ЦИТАТ
 

"Никой (в България) не разследва политическата корупция, бивши политици в затвора няма", коментира Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията. "Достигнали сме етап на държавна корупция, който наричаме "завладяване на държавата".

В доклад на Центъра е представена потресаваща картина за размерите на корупцията, обхващаща от обществените върхове до обикновените граждани. Повече от един на всеки петима души или общо 1,3 милиона граждани са участвали в корупционни сделки като даване или получаване на подкуп, но през 2015 г. има едва седемдесет и две приключени дела за корупция."

Облаци от корупция са надвиснали над България, докато поема председателството на ЕС, Гардиън, 28 декември 2017 г.

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ
   
 
pornload.cc