Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Нови мерки за противодействие на руското влияние в духа на препоръките в доклада „Кремълският наръчник“

Десет сенатори от Републиканската и Демократическата партия внесоха Законопроекта за противодействие на руските военни действия от 2017 г., предвиждащ разностранни санкции срещу Русия за хакерските й атаки и други агресивни и дестабилизиращи действия в САЩ и Европа. В предложението са отразени някои от основните изводи и препоръки на съвместния доклад на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за стратегически и международни изследвания „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“, например, че Русия се опитва да упражнява все по-голямо влияние в Европа, като насажда „недоверие в демократичните институции“ и „участва в доказани корупционни практики”. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Европейските фондове и уроците от тяхното управление в България и в Румъния
Десет години след приемането на България и Румъния в ЕС, проблемът с корупцията продължава да бъде определящ за статута на двете държави. По време на организираната от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса ще бъдат обсъдени динамиката и еволюцията на европейското финансиране, предоставено специфично за подпомагане борбата с корупцията и реформите в сферата на доброто управление. Какво е въздействието на европейските финансовите ресурси върху управлението и довели ли са те до реални резултати срещу корупцията? Съумяха ли по-стриктните правила за усвояване на европейски средства да повишат прозрачността и ефикасността на системата за обществени поръчки? още »

 
Делегация на Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията посети Центъра за изследване на демокрацията
Радикализацията е сложно явление, което изисква цялостен подход за превенция, включващ множество държавни институции и неправителствени организации. Ролята на служители на първа линия в противодействието на радикализма все повече се признава като ключова на национално и европейско ниво. Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (Radicalisation Awareness Network – RAN) обединява служители на първа линия от цяла Европа, които работят ежедневно с хора, които вече са били радикализирани, или които са уязвими към радикализация. още »

 
Противодействие на недекларираната заетост и скритата икономика в Югоизточна Европа: към по-добро управление и просперитет
Според резултатите от скорошно съвместно изследване на инициативата SELDI, Центъра за изследване на демокрацията и Факултета по управление на Шефилдския университет скритата икономика продължава да е широко разпространена в Югоизточна Европа. Резултатите от изследване на страните в региона показват, че 81% от заетите в Косово, 75% от заетите в Турция и 51% от заетите в Сърбия частично или изцяло укриват действителната си работна заплата. Тези негативни тенденции се дължат както на недостатъчно развитите официални институции, така и на непоследователното прилагане на правилата, което често е причина за корупция. още »

 
Руското влияние в Централна и Източна Европа
Центърът за изследване на демокрацията представи „Кремълския наръчник“ в Центъра за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“ в Брюксел заедно с изследователи от водещи европейски институти, анализиращи отрицателното въздействие на Русия в Европа. Представителите на Центъра изложиха начините, по които Русия използва икономическото си влияние с цел създаване на непрозрачна мрежа от икономически и политически протекции, чрез които Кремъл да влияе пряко върху националните политики. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Руският икономически отпечатък като дял от икономиката

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

"Базираният във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания и софийският Център за изследване на демокрацията публикуваха доклад през октомври. "Кремълският наръчник" характеризира България като страната, най-силно повлияна от Русия финансово. Инвестициите, пряко и косвено свързани с Русия, възлизат на повече от 22 на сто от брутния вътрешен продукт на България, което характеризира държавата като "завладяна", се казва в изследването, на което г-н Стефанов е автор." 

България е обезпокоена от усложняването на връзките между Тръмп и Русия, The New York Times, 4 февруари 2017 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

"Публичната подкрепа е от ключово значение за постигането на успех, особено за да се потърси отговорност от политиците по време на избори. Гражданите трябва да споделят  отговорността, да съобщават за случаи на корупция, а не да разчитат единствено на институциите за решаване на проблема с корупцията. Законодателството трябва да се прилага ефективно. За да се постигне напрадък, ние се нуждаем от правилните хора на правилните места."

Моника Маковей, член на Европейския парламент по време на кръглата маса на SELDI: Програма за борба с корупцията в Югоизточна Европа след Пакета за разширяване 2016: Как да се прекъсне завладяването на държавата и да се постигне положетелен ефект от разширяването?, 30 ноември 2016 г., Европейски парламент, Брюксел

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ